Najava za 7 dana.Mnogo vise emisija ima na sajtu.

Ponedeljak 08.06 Utorak 09.06 Sreda 10.06 Cetvrtak 11.06 Petak 12.06 Subota 13.06 Nedelja 14.06
Slagalica Slagalica Tate Igra sudbine Slagalica Slagalica Magazin in Sasvim prirodno
Tate Igra sudbine Tate Igra sudbine Paparazzo lov Trenutak iz sna Tate Slagalica Slagalica
Potera Ami G Show Emisija dnk Brak na nevidjeno Igra sudbine Zvezde Granda Nikad nije kasno

Sasvim prirodno 05.04.2020 Majstori za kožu

U novoj emisiji Sasvim Prirodno koja se emitovala 5.aprila 2020 godine na RTS 1 U 18.30h prikazani su pomalo i sada vec zapostavljeni zanati i zanatlije a to su majstori za kožu.Kako je najavio voditelj Jovan Memedovic,koza je nekada predstavljala pravo bogatstvo koje je staro preko 10 hiljada godina.Nekada je u staroj Jugoslaviji,svaki grad imao kožaru.Samo u Srbiji je bilo 27 kožara.Koža je tada bila izuzetna sirovina i postojali su pravi strucnjaci za kožu.Sada mali broj zanatlija bavi se povim poslom a sa jednim od njih se razgovaralo u emisiji.


Predlog knjige: Počeo je da konstruiše brodove veće i bolje od bilo kojih u upotrebi. Nama bi se, nesumnjivo, činili vrlo nespretni i mali, ali ovo je bio početak gradnje okeanskih brodova. Kompas i astrolaba, ili sekstant, mali instrument sa kojim smo, računajući visinu sunca iznad horizonta, mogli reći udaljenost od ekvatora, tek počeli da se koriste. Ovi brodovi, kao i svi drugi praktični uređaji za navigaciju koji su bili poznati u to vreme, isporučeni su na ove brodove. Istraživanje afričke obale. - Na taj način opremljene i sposobne, male flote su započele istraživanje afričke obale, oprezno osećajući svoj put ka jugu i uvek se vraćajući sa izveštajima o postignutom napretku. Iz godine u godinu ovaj posao se nastavljao. Otoci Madeira su 1419. godine ponovo otkriveni i kolonizovani od strane portugalskih doseljenika. Počelo je uzgajanje šećerne trske, a vinove loze su donete iz Burgundije i tamo su posađene. Vino Madeirasa bilo je poznato do danas. Tada su otkriveni Kanari i 1444. Azori. Istraživanje obale kopna na jugu neprestano se nastavljalo sve dok 1445. godine Portugalac nije stigao do ušća reke Senegal. Do ovog trenutka afrička obala nije izazvala veliko interesovanje za portugalskog istraživača ili trgovca. Ispod Maroka, velika pustinja Sahara dopire do mora i čini neplodnu obalu stotinama kilometara. Južno od ušća Senegala i obuhvata celu obalu Gvineje, Afrika je tropska, dobro zalivena i naseljena. Ovo je dom pravog afričkog crnaca. Ovde je, gotovo prvi put, od početka srednjeg veka, hrišćanska Evropa došla u kontakt sa rasi rude kulture i drugačijom bojom od svoje. Otkriveno je da ovu obalu vrijedi iskoristiti; jer su, pored raznih poželjnih smolastih desni, dali tri članaka koja su razlikovala eksploataciju Afrike, naime, zlato, slonovaču i robove.
Sasvim prirodno 05.04.2020 Majstori za kožu Sasvim prirodno 05.04.2020 Majstori za kožu Reviewed by gledajte on April 07, 2020 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.